Stefik Przepisy Kasza Gryczana
Oferta Stefik Kasza Gryczana 500g

Kasza gryczana zapiekana z pieczarkami i serem

Poziom trudności: łatwe
Czas przyrzązenia: więcej niż 1 godzina
Porcja dla: 4 osób
Rodzaj dania: Danie obiadowe/danie na ciepło
Kaloryczność: ok. 600 kcal.

Składniki:

  • 200 gram. kaszy gryczanej palonej firmy Stefik
  • 300 gram. pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietany 18%
  • 5 dag żółtego, startego sera
  • szczypta bułki tartej

Przepis:

Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odsącz z wody. Białka spienić (nie ubijać na sztywno), dodać do kaszy i dokładnie wymieszać. Następnie, przekładamy kaszę do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Często mieszamy i trzymamy w piekarniku do momentu, aż kasza się wysuszy. Po wysuszeniu dolewamy wrzący bulion i gotujemy. Ponownie wkładamy do piekarnika, do momentu aż bulion wsiąknie w kaszę.

Pieczarki kroimy w kostkę, cebulę szatkujemy. Podsmażamy razem na odrobinie oliwy z oliwek, a następnie dorzucamy do kaszy.

Naczynie żaroodporne natłuszczamy i obsypujemy bułką tarą, a następnie wykładamy do niego kaszę wymieszaną z podsmażonymi pieczarkami.
Śmietanę mieszamy z żółtkami i polewamy kaszę. Na wierzch sypiemy tarty ser.

Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Pysznie smakuje podana z sałatką colesław.